fbpx

Onderhoud van sieraden

Materialen

Voor mijn sieraden gebruik ik verschillende soorten materialen. Veelal werk ik met edelstenen (natuursteen), miyuki kralen (glaskralen van de beste kwaliteit), RVS, 925 sterling zilver, DQ metaal, Vermeil goud, Gold filled metaal en zoetwaterparels. 

RVS (roestvrij staal of Stainless Steel)

Wat is het? 

Mensen met een nikkel of zilver allergie kunnen vaak wel tegen edelstaal (RVS). Rvs geeft niet af op de huid en verkleurt (bijna) niet. Bij goud plated RVS kan op den duur het gouden laagje er wel af slijten, met name bij het schuren van het sieraad over bv een bureau.

Hoe onderhoud je het sieraad? 

Lang plezier hebben van je roestvrijstalen sieraden? Maak ze schoon met sopje in lauw water (zonder chloor). Voor de hoekjes waar je niet bij kan, kun je een zachte tandenborstel gebruiken. Leg de sieraden vervolgens op een droge doek en dep de sieraden droog met een doekje. Worden de sieraden na een tijdje een beetje dof? Smeer een klein beetje baby olie op de roestvrijstalen sieraden en deze gaan weer mooi glimmen!

DQ (Designer Quality)

DQ metaal is nikkelvrij metaal wat voorzien is van een echt zilveren of gouden plating, een mooie kwaliteit dus. Dit betekent wel dat je moet oppassen met aanrakingen als water, parfum, crème etc. Mocht het metaal dof worden kan dit met een sieradendoekje weer opgepoetst worden. Het laagje zilver of goud kan op den duur wel gaan slijten of verkleuren. Dit is per persoon verschillend en heeft te maken met de PH-waarde van de huid. Dit kan uiteenlopen van een week tot een jaar of bij sommige personen helemaal niet. 

Vermeil Goud

Wat is het?

Goud vermeil is verguld zilver. Dit betekent dat er een echt goud laagje over het basismateriaal, sterling zilver, is aangebracht.

Hoe onderhoud je het sieraad?

Ook bij goud vermeil raden we aan om je sieraden af te doen met douchen, zonnebaden, etc. Het laagje kan, afhankelijk van het gebruik en de Ph-waarde van jouw huid op den duur vervagen. Het voordeel van Goud Vermeil ten opzichte van verguld messing is wel dat wanneer het laagje wat minder wordt, de zilveren basis tevoorschijn komt en het sieraad dus lichter kleurt ipv donker.

Gold filled

Wat is het? 

Gold Filled is in feite ‘opgevuld goud’. Het is vaak 12 karaat of 14 karaat goud, want mechanisch is opgevuld met messing, en bevat minimaal 10x zoveel goud als vergulde materialen, waardoor je niet over een laagje spreekt maar over een massief materiaal. Een kwaliteit die dus eigenlijk in ligt tussen verguld materiaal en massief goud. Een goed alternatief voor duur massief goud, want met juist gebruik kan het materiaal een leven lang mee gaan. Het materiaal kan met douchen omgehouden worden, en zal in de regel alleen verkleuren onder extreme omstandigheden als door chemische dampen in een nagelsalon bijvoorbeeld. 

Hoe onderhoud je het sieraad? 

Als Gold Filled op den duur wat matter wordt poets je het makkelijk voorzichtig op met een droog zilverdoekje, waarmee je het vuil er voorzichtig af poetst. Ook wordt er vaak aangeraden om gold filled met een mild sopje op te poetsen.

Edelstenen

Edelstenen kunnen hun glans verliezen door opgehoopt vuil. Dit vuil kun je het beste verwijderen met een tandenborstel en een sopje van lauwwarm water met daaraan een scheutje ammoniak toegevoegd.

Zoetwaterparels

Parels zijn heel gevoelig voor vocht, zon en chemische middelen. Met een zachte doek kun je de parel voorzichtig opwrijven zodat hij weer zijn glans terugkrijgt.

Wat kan ik je nog meer vertellen over materialen?
  • Doe je sieraden af voor het slapen. 
  • Bewaar je sieraden op een donkere, stofvrije en droge plek. Leg ze niet in vochtige ruimtes of in de zon, maar het liefst bewaar je ze in een een doosje of bakje.
  • Materialen die op de huid liggen zijn gevoeliger voor eventuele verkleuren dan materialen die dat niet liggen, zoals oorhaakjes.
  • Heb je allergieën of ben je overgevoelig voor een bepaald materiaal? Laat het ons weten, we helpen je graag bij het kiezen van je sieraad.
  • Pas op met parfum en sieraden, chemische producten kunnen de sieraden beschadigen.
  • Doe je sieraden af voor het douchen of sporten. Het vocht kan de sieraden aantasten.